Blog –

Mari Luukkainen

Growth advisor, Partner
Mari has a track record second to none, and business success stories to make you blush. She has helped a multitude of successful startups, blockchain ventures and businesses find their hockey stick.

Miten kasvuhakkerointi sai alkunsa? Maailman ensimmäinen Growth Team

Kasvutiimejä, kasvuprosesseja ja kasvun filosofiaa ymmärtääkseen on hyvä tarkastella ensin sen historiaa saadakseen jonkinlaista selkoa kaikesta sen ympärillä vellovasta kohinasta ja lainatermien viljelystä. On kasvuhakkerointia (growth hacking), kasvumarkkinointia (growth marketing) ja kasvutuotteita (growth product).

Erityisesti kaltaiselleni taktiselle markkinoijalle kasvuhakkerointi terminä oli vaikeaa sulattaa. Kysehän kuitenkin on täysin samasta SEOsta ja SEMistä mitä oli tehty jo vuosikaudet. Tein ensimmäisiä sähköpostien A/B-testejä 2001 ja Amazon todennäköisesti jo 1995. Nyt ne ovat sitten ilmeisesti malliesimerkki innovatiivisesta kasvuhakkeroinnista? Historiaa filosofian taustalla on todellakin hyvä selkeyttää.

Tarinan mukaan ensimmäistä kertaa Growth-termiä käytettiin kasvuyrityksen kehittämisessä vuonna 2007. Facebookilla oli tällöin 50 miljoonaa kuukausittaista aktiivikäyttäjää ja erittäin kunnianhimoiset kasvutavoitteet. Vuoteen 2012 mennessä kuukausittaisia aktiivikäyttäjiä tulisi olla 300 miljoonaa.

Tällöin Chamath Palihapitiya ja Sheryl Sandberg kävivät Recode Decode podcastissa seuraavan keskustelun:

Sheryl Sandberg: “What do you want to focus on?”

Chamath Palihapitiya: “I’m going to change the product, do some SEO and SEM, apply some algorithms, etc.”

Sheryl Sandberg: “What do you call that?”

Chamath Palihapitiya: “I don’t know, I call that Growth. You know, we’re going to try and grow. I’ll be the head of growing stuff.”

Näin syntyi ensimmäinen Growth Team, jossa yhdistettiin ketterästi ja iteratiivisesti markkinointia ja tuotekehitystä. Tämä tiimi oli avainroolissa esimerkiksi Facebookin kansainvälistymisen vauhdittamisessa kehitellessään joukkoistetun käännöstyökalun. Tavanomaisten, paikallisen käännöstoimistolokalisoinnin sijaan sitoutuneet käyttäjät valjastettiin töihin saadakseen rakastamansa palvelun omalle kielelleen.

2007 muodostettu Growth Team kiihdyttää Facebookin räjähdysmäiseen kasvuun.

Viisi vuotta kasvutiimin muodostamisen jälkeen Facebookin kuukausittainen käyttäjämäärä oli kasvanut yhteen miljardiin, alkuperäisen 300 miljoonan kuukausittaisen käyttäjän sijaan.

Omissa projekteissani kasvutiimi olen ollut minä. Kumppanuusmarkkinointisivustoja rakentaessani olen edustanut sekä markkinointia että tuotekehitystä, joten kehitys on ollut luonnollisesti ketterää ja testaaminen hyvin iteratiivista. Chamath Palihapitiyan oivallus kuitenkin toi tämän kehitysmallin yritysten ulottuville yksittäisten affiliate-nörttien sijaan.

Hyvin nopeasti Facebookin Growth Teamin mallit ovat levinneet koko Piilaaksoon ja kasvutiimin olemassaolo yhdistää kaikkia lätkämailakasvun yrityksiä kuten Pinterest, Uber, LinkedIn ja Airbnb. Tietenkään nämä tiimit eivät ole sataprosenttisesti vastuussa yrityksen kasvusta ja onnistumisesta, mutta ne ovat avainasemassa implementoimassa yrityksiin dataohjautuvuutta ja iteratiivisia prosesseja.

Kipinä tähän blogisarjaan tuli kaksi viikkoa sitten. Sain headhunttauspuhelun eräästä brittiläisestä kasvuyrityksestä, joka oli juuri nostanut kunnioitettavan $30M rahoituskierroksen. Nämä tyypit olivat juuri saaneet bisneksensä kannattavaksi kahdeksan vuoden jälkeen ja oivaltaneet, että markkinointia pitäisi alkaa tekemään uudella tavalla. Pitäisi tehdä systemaattisemmin kasvua.

Tämä on oivallettu vuonna 2007 Piilaaksossa, mutta $30M keränneessä brittiläisessä kasvuyrityksessä vasta nyt. Mikäli Piilaakson kasvuajattelua toisi Suomeen entistä enemmän, minkälaista globaalia kilpailuetua sillä saisi?

Asiaan palataan seuraavassa blogissa, jossa käsitellään kasvutuotetta.

Share
Share on linkedin
Share on twitter

Have a project?

Contact us and let’s discuss how we can achieve your goals together.